Denne tiuren er død, men likevel består den til evig tid, takket være at han er blitt utstoppet, og fordi DNA fra kjøttet og fjærene hans er lagt i en bank.
Selda har besøkt Vitenskapsmuseet i Trondheim for å finne ut hvorfor man driver med utstopping av dyr.
Monica Stokke (på bildet i videoen øverst) er spesialist på å stoppe ut både pattedyr og fugler. Hun gir denne flotte tiuren et slags evig liv.
Vitenskap for framtida
Utstopping av dyr er en bra sak for generasjonene som kommer etter oss. På den måten får våre barn som ennå ikke er født et bevis på hvordan tiur så ut i 2013. Ja, for det er ikke sikkert at tiur i dag ser likedan ut om 50 eller 100 år. Kanskje har de forandret seg noe på fargene på fjærene? Slikt vet vi ingenting om i dag. Men jobben som gjøres av forskerne, som her på Vitenskapsmuseet, gir viktig kunnskap for framtida.
![Tiurhode som stoppes ut. Monica Stokke. (Foto: NRK)]()
GENFORANDRINGER: Over lang tid kan det komme forandringer i arvestoffet som gjør at utseendet endrer litt på seg. Da er det fint at Monica Stokke har stoppet ut dyret nå i 2013 slik at vi har noe å sammenligne det med i framtida. (Foto: NRK)
Prøver til DNA-banken
Det er enda en grunn til at utstopping av dyr er viktig, nemlig at det tas prøver av arvematerialet til dyret. Når Monica stopper ut tiuren, passer hun i tillegg på å ta DNA fra kjøttet og fjærene. Prøvene blir lagt i en såkalt DNA-bank til evig tid.
Prøver fra muskler og lever brukes til å finne tungmetaller og andre miljøgifter i dyrene. Funn av slike gifter i dyrene kan forhåpentligvis få de som styrer landet til å passe bedre på miljøet.
De sjekker også om genene på tiur forandrer seg over tid.
Vitenskapsmuseet i Trondheim samler inn DNA-prøver fra alle slags dyr de får inn. Dette gjøres også av museer over hele verden slik at alle arter og planter får sitt DNA i denne gigantiske banken.
DNA og gener
Tiurkroppen vår er altså full av celler som inneholder arvestoffet DNA. Det gir den unike oppskriften på fuglen. DNA kan du sammenligne med en kokebok. Her fins det mange oppskrifter, en oppskrift for nebbet, en for øynene, en for klørne osv.
Genene er andre oppskrifter, og alle er de en del av DNA'et til tiuren.
En slik kokebok, som vi kan kalle det, gjelder også for andre dyr, og den gjelder på samme måte for oss menneskene.
![Utstopping av tiur. Monica Stokke og Selda Ekiz (Foto: NRK)]()
UTSTOPPING PÅ GANG: Den gule innmaten er ferdigstøpt av noe som ligner isopor. Her er Monica Stokke i gang med å sy sammen fjærene og huden på brystkassa. (Foto: NRK)